Janukovyč už údajne nežije

06.03.2014 Celý región

Kyjev 6. marca (TASR) - Zosadený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč už nie je medzi živými. Uviedla to dnes večer tlačová agentúra UNIAN, ktorá sa odvolala na hodnoverné zdroje v špeciálnych službách Ukrajiny.

UNIAN sa v tejto súvislosti obrátil na ruské orgány, vrátane administratívy prezidenta Ruskej federácie a verejnoprávnu televíziu i televíziu NTV, so žiadosťou o potvrdenie alebo vyvrátenie tejto správy.

Viktor Janukovyč naposledy vystúpil na verejnosti na tlačovej konferencii v Rostove nad Donom 28. februára.

Ruský prezident Vladimir Putin tento týždeň v utorok uviedol, že Janukovyča videl ešte pred dvoma dňami živého.

Denník Moskovskij komsomolec však v dnešnom vydaní napísal, že Janukovyča postihol infarkt myokardu a že podľa vyjadrenia lekárov leží vo vážnom stave v nemocnici.

Fámy o Janukovyčovom úmrtí sa objavili po prvý raz v noci na 4. marca. V tej istej noci sa jeho meno spomínalo aj na pôde Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov, kde ruský veľvyslanec Vitalij Čurkin, na ktorého sa UNIAN taktiež dnes obrátil, predložil fotokópiu údajného listu Viktora Janukovyča, v ktorom požiadal Vladimira Putina o vyslanie vojenskej pomoci na Ukrajinu.

Samotný Janukovyč na tlačovej konferencii v posledný februárový deň však na priamu otázku poprel, že by sa chystal požiadať Moskvu o vojenskú pomoc.

Ukrajina požiadala Interpol o vydanie medzinárodného zatykača na Janukovyča

Medzinárodná policajná organizácia Interpol skúma žiadosť ukrajinských úradov o vydanie zatykača s najvyššou prioritou na zosadeného prezidenta Viktora Janukovyča.

Podľa dnes zverejneného oznámenia Interpolu Ukrajina požiadala o vydanie medzinárodného zatykača s červenou, teda najvyššou prioritou. Ukrajinské orgány podozrievajú Janukovyča zo zneužitia moci a zodpovednosti za masové vraždenie demonštrantov.

Interpol dostal príslušnú ukrajinskú žiadosť 5. marca, informovala agentúra Reuters.

Takzvaný "červený oznam" Interpolu požaduje od členských krajín organizácie vypátranie a zatknutie hľadanej osoby s perspektívou jej vydania do konkrétnej krajiny alebo medzinárodnému tribunálu.
 

Vyberte región